Over de Minor Ondernemerschap

Wat ga je doen?

In de minor ondernemerschap start je je eigen bedrijf, jij wordt ondernemer. Met je eigen idee start je met maximaal drie anderen een onderneming en de winst is voor jullie.

Heb je al een onderneming dat is dit de kans om je onderneming nog succesvoller te maken. Dus geen eindeloos geneuzel met theorieën, maar je gaat daadwerkelijk aan de slag.

Je wordt uiteindelijk ook beoordeeld op het succes van je onderneming (lees: behaalde resultaten). Op deze wijze zijn er vanuit de Minor Ondernemerschap volop succesvolle ondernemingen ontstaan, bekijk de succesverhalen van o.a. ETQ, Greenclaim, After Garlic en Mr. Prezident.

Als ondernemer doorloop je verschillende fases tijdens het opstarten van je onderneming. Denk aan: marktonderzoek, het ontwikkelen van een prototype, onderhandelen met leveranciers, het ontwikkelen van je marketing strategie, sales en eventueele zoektocht naar investeerders.

Vanuit de tien jaar ervaring met het opstarten van bedrijven weten we dat een intensieve begeleiding tijdens het opstarten van je bedrijf leidt tot een grotere kans op succes. Daarom krijg elke onderneming een bedrijfscoach, zijn er regelmatig succesvolle ondernemers als gastspreker en maak je gebruik van het ondernemende netwerk van de Minor. Tevens maak je een promotie campagne voor je onderneming die we tijdens een spectaculaire gala-avond in een filmzaal gaan tonen.

Onze locatie is de meest energieke en bruisende plek van de Hva. Kom even langs!

Hoe haal je de minor?

Het doel van de minor ondernemerschap is het opzetten van een echte onderneming, die marktacceptatie heeft en omzet maakt. Bekijk de uitgebreide informatie over de beoordeling en download de beoordelingsformulieren.

Beoordeling
 • Leerdoelen

  Je wordt uitgedaagd als ondernemer en het bedrijf staat centraal.  Zo krijgt je een eigen ontwikkel traject waarbij de (leer)doelen worden vastgelegd in de begin fase van de Minor tijdens het Start Up Assessment.

  Denk hier bij aan, onderhandelen, netwerken, klantgerichtheid,  doorzettingsvermogen en pro-activiteit.

 • Studiepunten in ECTS

  Er zijn 30 EC tijdens de Minor te behalen, deze zijn als volgt verdeeld:

  1. Bedrijf en marktacceptatie 22 EC
  2. Persoonlijk ondernemerschap en ontwikkeling , 8 EC

  Geen tentamens, wel wordt je onderneming en je ontwikkeling beoordeeld door twee assessoren.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Het starten van een onderneming vraagt veel van een ondernemer. Onder druk resultaat boeken, tegenvallers opvangen, effectief samenwerken en doordacht blijven communiceren zijn hier voorbeelden van.

Om je te helpen bij je ontwikkeling tijdens de minor werken we samen met onze HR-partner, Hrmforce. Via persoonlijkheids- en gedragstesten krijg je de mogelijkheid meer inzicht te krijgen in je groei als ondernemer. We hebben hierbij een keuze gemaakt over de timing van de test en de ontwikkeling van de onderneming.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

Boost your business XXL

Het event waar we bevlogen experts koppelen aan talentvolle studenten ventures om hun kennis, kunde en ervaring te delen. Boost Your Business is één keer per semester.

De student ventures krijgen een gigantische boost, nieuwe brandstof en  hernieuwde energie om vol verder te gaan met hun onderneming.

Circa 120 studenten ventures van verschillende scholen (HvA, UvA, ROC, I AM College en Global School for Entrepreneurship) doen allemaal mee en kunnen sparren met experts over hun onderneming.

Lees meer over BYBXXL

Veelgestelde vragen

Bij de start van de minor Ondernemerschap:
 • ben je derde- of vierdejaarsstudent;
 • heb je je propedeuse behaald (of ben je vrijgesteld);
 • heb je minimaal 40 studiepunten in de hoofdfase behaald;
Stuur een appje naar 06-21157494 of een email naar Rutger Siebenga (r.j.siebenga@hva.nl)
Studio HvA is gevestigd naast het Theo Thijsenhuis en is tegenover het Kohstammenhuis. Kom langs om lekker te werken, praten met andere studenten en coaches of gewoon omdat je Rutger & Cheraine wilt uitdagen voor tafelvoetbal. Lees meer over je nieuwe thuishaven  

Handige informatie

Semesters
Semester 1, Semester 2

Toelatingseisen
Iedere gemotiveerde ondernemende student is welkom, mits je voldoende studiepunten hebt! Let op het is een full time minor!Het maximum aantal deelnemers is 150, inclusief externe studenten.

Aantal studenten
Minium 30 studenten – 150 studenten

Studiemateriaal
​We gebruiken een aantal modellen om je te helpen bij het opzetten van je onderneming. Een belangrijke is bijv. het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder en Customer Development van Steve Blank.

Rooster
De Minor kent een intensieve start waarin we van idee naar bedrijf gaan. We gaan bijv. drie dagen naar Texel om tot goede bedrijfsideeën te komen. Dit zijn intensieve weken daarna wordt per onderneming een rooster gemaakt, waar in je uiteraard veel tijd krijgt om aan je onderneming te werken.

Kosten
De kosten voor de minor ondernemerschap zijn 135 euro!  Verder zijn er geen kosten verbonden aan bijvoorbeeld het kopen van boeken. In je eigen bedrijf investeer wel immers de kosten gaan voor de baten.

Gemiddelde beoordeling door studenten
8

Faculteit
Business en Economie

Verantwoordelijke opleiding
Commerciële Economie

Studienummer
6000MOND21

Thema
Economie en Management

Variant
Voltijd

Contacttijd
De Minor kent een intensieve start waarin we van idee naar bedrijf gaan. We gaan bijv. drie dagen naar Texel om tot goede bedrijfsideeën te komen. Dit zijn intensieve weken daarna wordt per onderneming een rooster gemaakt, waar in je uiteraard veel tijd krijgt om aan je onderneming te werken.

Contactpersoon
Rutger Siebenga

Minor eerder gegeven in
2020-2021, 2019-2020, 2018-2019, 2017-2018, 2016-2017, 2015-2016, 2014-2015, 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014.