Finance & Fiscaal (OP4)

Regel het goed!

Bij een start-up komt veel kijken. Bij elke beslissing moet je kijken of er ook juridische en financiële consequenties zijn. Daarom is het belangrijk de zaken  goed op een rijtje te hebben.  In de sprint Bedrijfsklaar heb je de meest belangrijke zaken als eens bekeken.

In de weken na de sprint zul je zaken nog uitwerken en aanscherpen, bijvoorbeeld door de feedback tijdens de Stand-Up. Je verwerkt alles steeds in de deck en laat zo zien welke keuzes je waarom maakt.

Wat moet je doen?

Gebruik de presentaties en de opdrachten daarin om inzicht te krijgen in je onderneming. Vul op basis van deze gegevens de Excel hieronder in en plaats deze in je Drive.

Workshop: Boekhouding, Boekhouden en Boekhoudpakketen

Als ondernemer ben je persoonlijk verantwoordelijk / aansprakelijk voor het voeren van een juiste boekhouding. Je financiële administratie is een stuurmiddel voor je onderneming, zo heb je continu inzicht in de financiële positie van je onderneming. Stijgen je inkomsten of juist de uitgaven? En welke klanten hebben nog niet betaald?

De Belastingdienst stelt eisen aan de administratie. Deze zaken moet je er in opnemen:

  • ontvangen facturen en kopieën van uitgaande facturen
  • transactieoverzichten van de bank
  • kasadministratie, al raden wij kas af
  • contracten en correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers
  • urenadministratie (kopie van je agenda)
  • reisadministratie voor auto en/of openbaar vervoer
  • belastingen, zowel btw als inkomstenbelasting
  • bedrijfscorrespondentie zoals brieven, e-mails, offertes, contracten en brochures. Denk er ook aan eventueel app-gesprekken vast te leggen.

Hoe je de boekhouding doet maakt niet uit, als je maar aan al deze eisen voldoet. Een handige manier is met Visma. Hieronder staat een Excel waarmee je snel aan de slag kan.

Visma

Onze sponsor Visma laat je een jaar lang gratis een boekhoudpakket uitproberen, waarin je alle bonnen/facturen kunt opslaan, facturen en aanmaningen kunt maken en verzenden, automatisch je bank kunt koppelen, voorraad kunt bijhouden, btw aangifte kunt doen, webshop openen en koppelen. Aanvragen kan door dit formulier in te vullen, ondertekenen en aan Visma te zenden.

Na een jaar moet je gaan betalen voor Visma. Als je Visma niet wilt houden kan je het opzeggen door dit formulier in te vullen, ondertekenen en aan Visma te zenden.

Uiteraard mag je zelf ook een boekhoudpakket kiezen of maken bijvoorbeeld met Excel.

Visma aanvragen

Webinar Goede start met de Belastingdienst

Als ondernemer krijg je te maken met de Belastingdienst. Op hun website kan je veel informatie vinden.

Een handig webinar om te volgen is het Webinar Goede start met de Belastingdienst. Ook op het ondernemersplein van de KvK kan je veel informatievideo’s vinden.

 

Vragen die je voor jezelf moet beantwoorden zijn:

  • Hoeveel geld zet ik apart voor de belastingaanslagen?
  • Ga ik wel of geen gebruik maken van de Kleine OndernemersRegeling (KOR)?
  • Kan ik gebruik maken van de Margeregeling bij verkoop van 2ehands spullen?
  • Hoe zorg ik dat ik over 7 jaar nog weet was ik nu bedenk?

 

Belastingdienst

Tip: Uitbesteden aan een boekhouder

Je kunt je financiële administratie zelf doen of uitbesteden. Uitbesteden van je boekhouding kan aan een boekhouder of accountant.

  • Een accountant werkt meestal voor grote(re) bedrijven, maar ook voor kleinere mkb bedrijven en zzp’ers. Een accountant is verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en valt onder het tuchtrecht. Je moet naar een accountant als je meer dan 50 werknemers heeft, meer dan € 12 miljoen omzet en/of meer dan  € 6 miljoen balanstotaal (2 van de 3).
  • Een boekhouder of administrateur helpt je vooral bij uw bedrijfsadministratie, maar geeft geen advies. Hij/zij is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en heeft geen verplichte opleiding gevolgd.

Laat je de boekhouding doen? Let op de prijs, kwaliteit en de service die een boekhouder of accountant moet leveren. Vraag meerdere offertes op, geef je verwachtingen aan en maak heldere afspraken. Kies liever voor iemand die is aangesloten bij een beroepsvereniging, dan weet je dat ze hun jaarlijkse bijscholing moeten volgens en helemaal bij zijn wat kennis betreft.

Ook als je je boekhouding niet zelf doet, ben je zelf wel 100% verantwoordelijk. Zorg dat je je eigen cijfers snapt!

Handige links

Vragen?