Winnaar BYB minor37: BLINK, het zoeken naar je fiets is verleden tijd

Terug naar overzicht
Alumni
27 mei 2024 - Jessica

In de drukte van de stad, waar fietsenrekken volstaan met talloze rijwielen, hebben drie ondernemende studenten van de Hogeschool van Amsterdam een oplossing bedacht voor een alledaags probleem: het snel vinden van je fiets. Faas van den Berg, Arend Brandt en Max de Boer, studenten met verschillende studieachtergronden, bundelden hun krachten en creëerden BLINK, een slimme fietsachterlicht dat het zoeken naar je fiets eenvoudiger en leuker maakt.

Het idee

Het idee voor BLINK ontstond tijdens de Minor Ondernemerschap. Aanvankelijk hadden Faas en Max verschillende concepten in gedachten, terwijl Arend klaarstond om zich bij een interessant project aan te sluiten. Uiteindelijk werd het idee van BLINK aangedragen door een klasgenoot die het denkproces fascinerend vond, hoewel ze niet betrokken wilde zijn bij de productie. Dit was het begin van een spannende reis voor de drie jonge ondernemers.

De kracht van BLINK ligt in de diversiteit en complementaire vaardigheden van het team. Arend, met zijn technische achtergrond in mechatronica, nam de verantwoordelijkheid voor de technische aspecten van het product. Faas, student product design, ontwierp alles van de verpakkingen tot de stickers. Max, met zijn kennis van toegepaste psychologie, verzorgde de marketing. Deze duidelijke taakverdeling stelde hen in staat om efficiënt samen te werken en elk aspect van BLINK professioneel aan te pakken.

Niet zonder uitdagingen

Het ontwikkelen van BLINK was echter niet zonder uitdagingen. Een van de grootste obstakels was het vinden van geschikte productiepartners. Dit proces omvatte urenlang zoeken op platforms zoals Alibaba om kwalitatieve onderdelen te vinden. Uiteindelijk vonden ze via Faas een betrouwbare partner in Spanninga voor de behuizing van het fietslicht en een betrouwbare bron voor de afstandsbediening.

Wat BLINK uniek maakt, is de specifieke focus op de Nederlandse fietsenmarkt. Het product, een Bike Locator met afstandsbediening, werkt op radiofrequentie en biedt daardoor een groot bereik, zowel boven- als ondergronds. Dit maakt het product niet alleen leuk om te gebruiken, maar ook uiterst praktisch in drukke fietsenstallingen waar het vinden van je fiets vaak een uitdaging is.

Plannen voor de toekomst: vogelgeluiden?

Het team van BLINK heeft grote plannen voor de toekomst. Ze werken aan nieuwe functies zoals verschillende geluidssignalen, waaronder vogelgeluiden, en willen een deel van de winst schenken aan organisaties die broedlocaties voor beschermde vogelsoorten creëren. Daarnaast staan een app en een GPS-tracker op de planning om de functionaliteit van het product verder uit te breiden.

Het combineren van hun studie met het runnen van een start-up bleek een uitdaging, maar door goede planning en duidelijke taakverdeling lukte het hen om beide verantwoordelijkheden te balanceren. Ze ondersteunen elkaar waar nodig en hebben een open communicatiestijl, wat cruciaal is voor hun succes.

Meer zijn dan alleen een gadget

BLINK wil meer zijn dan alleen een handige gadget. Het doel is om gebruikers te helpen stress en tijdverlies te verminderen door het zoeken naar hun fiets te vergemakkelijken. Bovendien is het team al bezig met het optimaliseren van de batterijduur en het gebruik van gerecycled plastic, waardoor ze ook een positieve impact op het milieu willen maken.

Het prijsgeld van de BYB-competitie wordt geïnvesteerd in de productie van de eerste 300 BLINK bike locators. De verwachte kosten hiervoor bedragen tussen de vijf en zes duizend euro. Deze investering is essentieel om BLINK op de markt te brengen en gebruikers kennis te laten maken met deze innovatieve oplossing.

Tip voor nieuwe minor studenten

Voor studenten die zelf een start-up willen beginnen, benadrukt het team van BLINK het belang van een goed team. Zonder sterke teamgenoten kunnen er al snel problemen ontstaan die de voortgang van het bedrijf belemmeren. Daarnaast is het normaal dat een start-up niet meteen succesvol is; doorzetten en leren van fouten zijn essentieel.

BLINK is een prachtig voorbeeld van hoe een team van gemotiveerde studenten een eenvoudig idee kan transformeren tot een innovatief product. Met hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en visie maken ze het leven van fietsers een stuk gemakkelijker en leuker. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor BLINK, en het is slechts een kwestie van tijd voordat dit innovatieve product een vaste waarde wordt in het dagelijks leven van fietsers in Nederland en daarbuiten.