Louden Jansen: ‘De eerste groene, 3D-geprinte boot van petflessen in Nederland is dan een feit.’

Terug naar overzicht
Alumni
24 maart 2022 - Jessica

Oud minor start-up Drifty (Louden Jansen) begint de minor met een droom door een uit de hand gelopen coronaproject: een 3D- geprinte boot gemaakt van oude petflessen. Nu ongeveer een half jaar verder is zijn eerste prototype een feit: ‘Ik heb nooit een moment gehad dat ik er doorheen zat. Het is mijn passie en mijn hart ligt echt in het zelf creëren van dingen’, aldus Louden.

Uit de hand gelopen coronaproject
‘Het idee is voortgekomen uit een uit de hand gelopen coronaproject. Mijn ouders waren op zoek naar een boot, maar hadden er niet echt verstand van. Dus ze vroegen aan mij of ik dat wilden doen. Elke boot die interessant was en voor 10 personen was al snel rond de €25.000 en dat vond ik het niet waard. Samen met mijn broertje bouwden we een drijvend vlot voor ze en dat beviel erg goed. Ik dacht bij mezelf: ‘waarom is er eigenlijk geen duurzamere, goedkopere optie van een boot op de markt?’. Alle boten zijn niet te recyclen en de grondstoffen waarmee ze gemaakt worden zijn vaak erg vervuilend.’

Naar de minor
Louden studeert Product Design aan de faculteit Techniek en kiest ervoor om de Minor Ondernemerschap te volgen met zijn idee: ‘ik wilde graag zelf dingen maken en een eigen bedrijf starten en ik kwam al snel bij de Minor Ondernemerschap uit. Na de eerste kennismaking met alle facetten van ondernemerschap ben ik aan de slag gegaan met het ontwerpen van de boot genaamd Drifty. De minor hield hierbij goed door de coaching van o.a. Jan-willem en omdat alle aspecten van ondernemerschap voorbijkwamen. Dit krijg je niet alleen te horen, maar moet je ook daadwerkelijk doorlopen. Voor mij was de minor wel iets anders omdat ik nog geen sales kon maken. Ik ben daarom aan de slag gegaan met het krijgen van subsidies en dat is gelukt.

Regel subsidies!
‘Een tip voor duurzame productontwikkelaars: doe goed onderzoek naar de MIT haalbaarheid subsidie. Binnen je eigen product kun je dan onderzoek doen naar de haalbaarheid van je product en productiemethode. Binnen de HvA heb je ook de HBA take-off, hiermee helpen ze start-ups met de eerste sprints. Dit heeft het voor mij gemakkelijker gemaakt om te investeren in mijn eigen bedrijf en volledige focus te houden. Dus kijk altijd of je in aanmerking kunt komen voor een subsidie. Ik eindigde de minor succesvol met subsidie aanvragen, ondernemerschapskwaliteiten, een investeerder en een ontwerp wat semi-klaar was voor productie.

Verdwaald in het ontwerp
‘Na de minor heb ik geregeld dat ik stage kon lopen in mijn eigen bedrijf. Dit was een primeur voor mijn studie. Dit was in vergelijking echt heel anders dan de minor: er was minder begeleiding en dan maakten het lastig om focus te houden, zeker in de coronatijd. Ik zal alleen maar thuis in mijn kamer en raakte verdwaald in mijn ontwerp en kreeg tunnelvisie. Ik moet gewoon een prototype op het water krijgen dacht ik.  De 20/80 procent regel: met 20% van je input lever je 80% van je uitput. Het ontwerp hoeft niet per se perfect te zijn als je je eerste prototype wilt maken.’

Toen moest ik nog even studeren haha
Ik moest natuurlijk nog even studeren zegt Louden lachend: ‘naast mijn studie deed ik het 10k Incubator programma van de HvA. Dit is een start-up traject met veel begeleiding en masterclasses om je verder te ontwikkelen.  Aan het eind van de incubator ging je aan de slag met het eerste prototype en die is nu succesvol 3d geprint. Ik moet nog zeker wat instellingen veranderen. Het eerste prototype was een 1 op 4 model en in april gaan we het eerste 1 op 1 model printen waar je dus mee moet kunnen varen. De eerste groene, 3D-geprinte boot van petflessen in Nederland is dan een feit.’

Maar uh Louden hoe voel jij je er zelf bij?
Louden vertelt zijn verhaal ontzettend positief en snel alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar ik ben natuurlijk ook benieuwd hoe hij zich erover voelt.

‘Heel positief, ik krijg er veel energie van en ik ben echt het hele traject heel positief geweest: kleine dalen en vooral grote bergen. Ik heb nooit echt gehad dat ik er helemaal doorheen zat. Het is mijn passie en mijn hart ligt echt in het zelf creëren van dingen’, zegt Louden vol passie.

Mijn tip voor start-ups
‘Ik heb het meeste gehad aan naar buiten toe gaan en met mensen praten. Wees niet bang dat mensen het idee stelen, maar ga netwerken. Iedereen die ik heb gesproken zegt wel wat nuttigs: je grootste concurrent kan zomaar je Launching Customer zijn.’

Meer weten? Contact Louden.