Miljoenen mensen maandelijks bereiken en reizen met je start-up

Terug naar overzicht
Alumni
13 juli 2022 - Jessica

Een tijdje naar het buitenland verhuizen om je volledig te kunnen focussen op je start-up? Commerciële economie student Mathijs van den Top (19) deed het en het bevalt hem meer dan goed. Hij heeft zijn start-up www.sportpoeder.nl uitgebouwd tot een hechte fitness community en gaat samenwerkingen aan met grote merken zoals o.a. XXL nutrition & MYPROTEIN. ‘Ik ben naar Barcelona gegaan om volledig te kunnen focussen op www.sportpoeder.nl. Mijn productiviteit is zoveel beter, het bevalt me goed’, aldus Mathijs. 

 Een uniek verdienmodel
‘Mijn compagnon en ik waren altijd al bezig met fitness. We kwamen er al snel achter dat mensen graag informatie omtrent fitness met elkaar willen delen. Ze zochten hier een platform voor. We zijn toen een Instagram begonnen: sportpoeder. Ik heb de concurrentie geanalyseerd en vanuit die bevindingen zelf content gemaakt. Ons doel? Een hechte community opbouwen zonder product. We hebben nu ook een website en hebben veel samenwerkingen met de grootste partijen van Nederland. We hebben onafhankelijk gecreëerd en daardoor een uniek verdienmodel: affiliatie marketing. Via de link die wij plaatsen krijgen wij een deel betaald van wat onze bezoeker bij hen koopt.’

 Naar Barcelona
‘Ik kwam toen de Minor Ondernemerschap tegen. Ik zag bij de minor kansen om me volledig te kunnen focussen op mijn onderneming. Ik zag dat deze minor me persoonlijk veel meer kon brengen dan andere minoren. Ondernemen blijf je constant leren en ik vind het een enorme kans dat ik dit op de HvA heb kunnen doen. Bij mij in mijn netwerk zijn er mensen die naar het buitenland gingen om te werken aan hun onderneming en zo kreeg ik de tip om een maandje naar Barcelona te gaan. Ik ben toen naar Barcelona gegaan en het beviel me ontzettend goed. Mijn productiviteit en ontwikkeling is zoveel beter: ik heb geen afleiding van mijn netwerk, mensen en prikkels. Ik ben daarom ook gebleven voor nu, de workbalance is veel beter en ik ben enorm dankbaar dat ik dit met de minor ondernemerschap heb kunnen regelen. Het bedrijf staat enorm in bloei en we hebben inmiddels vijf werknemers in dienst.’

Tips voor andere start-ups?
‘Bekijk in elke branche altijd naar je concurrenten en analyseer. Kijk naar wat ze voor content maken en bestudeer dat. Welke content loopt goed en welke content loopt minder goed. Breng dat in je eigen woorden, in je eigen taal voor je eigen business. Lang niet voor elke business is social media geschikt: er zijn efficiëntere marketingtools. Sommige kunnen zich beter focussen op een website en SEO/SEA. Met social media creëer je een behoefte en met SEO is er al een behoefte

Ohja en begin gewoon lekker aan je onderneming als je een plan hebt. Mensen willen zo graag maar raken dan weer afgeleid. Wacht niet met het idee dat het nog niet de juiste tijd is, maar start gewoon vandaag nog! ‘

Onafhankelijk blijven en reizen
‘Heel eerlijk: ik twijfel om volgend jaar verder te gaan studeren. Het is enorm druk en zoveel te doen. Ik wil eigenlijk even niet meer terug. Ik zit niet gebonden aan een locatie dus ik kan lekker in het buitenland blijven en reizen. Ik haal enorm veel passie uit het bedrijf en we bereiken maandelijks miljoenen mensen, maar ik weet niet of ik dit mijn hele leven wil blijven doen, daarom neem ik geen taken op mij die andere niet zouden kunnen doen. Ik wil onafhankelijk blijven en geld online kunnen verdienen zonder afhankelijk te zijn van een locatie of tijd.’